tirsdag 24. januar 2012

Kapittel 9 - Betingelser for læring

         

Torsdag 26.januar begynner vi å se thrilleren "Memento" som handler om en mann som heter Leonard som lider av anterograd amnesi, som er en tilstand som kan oppstå ved for eksempel alvorlige ulykker og som  har den ulykkelige konsekvens at man har problemer med å huske hva som skjer etter ulykken. Måten filmen blir fortalt på er svært komplisert og finurlig. Fargesekvenser alternerer med sekvenser i svart og hvitt. Scenene i svart og hvitt blir fortalt i kronologisk rekkefølge, mens scenene i vanlige farger går tilbake i tid. Den kaotiske måten filmen blir fortalt på kan vi derfor si er med på å vise hvordan virkeligheten er for Leonard. Mot slutten av filmen "smelter" svart-hvitt og fargesekvensene sammen og vi er helt i begynnelsen av historien. Drapet på Teddy i begynnelsen av filmen er det siste som skjer på handlingsplanet i filmen. Temmelig forvirrende med andre ord.


Her er en interessant artikkel som handler om det finnes mennesker med fotografisk hukommelse. Se også denne youtube-snutten om Oddbjørn By som husker en hel kortstokk på 40-50 sekunder! Det kan være litt drygt å se hele, last den inn og "scroll" deg gjennom.


Her er PP som blir brukt til forberedelse/presentasjon av filmen/oppgaven.


Forslag til blogginnlegg vurderingstekst: Diskuter hvilken rolle hukommelse og glemsel spiller i filmen Memento.
Bruk følgende teori fra læreboka i besvarelsen for å forklare og diskutere filmen:
- Hovedformene for hukommelse (sensorisk, korttidshukommelse og langtidshukommelse med undergruppene episodisk, semantisk og prosedyremessig hukommelse). Diskuter også hvilke teknikker hovedpersonen bruker for å forbedre hukommelsen sin. Du kan med fordel trekke inn assosiative læringsteorier og se på hvilken rolle følelsesmessige tilstander, fysiske steder osv. spiller for hovedpersonens hukommelse. Videre kan du se på forskjellige typer glemsel hos hovedpersonen (forholdet mellom hans medisinske tilstand, aktiv/passiv glemsel med mer). På samme måte som i oppgaven der dere tolket novella Liket, vil det være et pluss å trekke inn relevant teori fra andre deler av faget.


Torsdag 2.2


Vi ser en episode av Schrödingers katt om Oddbjørn Bye som er Norgesmester i hukommelse og som har en memoskole. Hvilke tips får vi her om hvordan hukommelsen kan trenes opp og forbedres?


Ta memotester på nettet! Klikk her. Er du sterkest visuelt eller verbalt? Kan dette brukes i skolesammenheng? Har du noen kritiske tanker rundt denne typen tester?


A) Lag en digital plakat på glogster.com om hukommelse. Her er et eksempel på en glog i psykologi.
eller
B) Skriv definisjoner til sentrale begreper knyttet til hukommelse og glemsel (ta gjerne utgangspunkt i begrepene skissert over). 


Forslag til blogginnlegg vurderingstekst: Hvordan jobber du med lekser og hvordan øver du før prøver? Bruk konkrete eksempler og teori knyttet til hukommelse og læring for å gi råd om hvordan man kan lære nytt stoff mer effektivt.


NB! Minner om vurdering i disse to kapitlene og at noen av dere skal ha foredrag i denne perioden. Info om dette finner du som tidligere nevnt her.


Mandag 2.2, torsdag 9.2 og mandag 13.2


T       Tema: Intelligens, kreativitet og læringsstrategier


Not too bright...




Som tidligere nevnt er hukommelse viktig for læring. Kapittel 9 tar også for seg et annet viktig begrep: intelligens. Her inngår forholdet mellom arv og miljø i forhold til intelligens, ulike former for intelligens, kreativitet og læringsstrategier.

Programmet er som følger:
- Gjennomgang intelligens og kreativitet i PP med diskusjoner i klassen.
- Artikkel om Howard Gardner og de sju intelligenser. Les artikkelen og svar på spørsmål.
- Vi ser en episode av Harald Eias Hjernevask som tar opp forholdet mellom arv og miljø i forhold til intelligens.
Test din egen IQ! Testen tar 25 minutter.
- Les denne artikkelen som handler om at det er mulig å trene opp intelligensen
- Les om Rosenthal-effekten. I hvilke tilfeller tror du denne effekten gjør seg gjeldende?
Hva kan vi gjøre for å unngå den?
Her er noen tips av Oddbjørn By om hvordan man kan lese til eksamen og prøver.

Forslag blogginnlegg som vurderingstekst:

A) Begrunn hvorfor det er viktig å variere undervisningen med bakgrunn i Howard Garnders flerintelligensteori. Kom gjerne med eksempler.

B) Drøft begrepet "geni" eller "genialitet" med bakgrunn i teoristoff knyttet til blant annet intelligens. Ta gjerne utgangspunkt i en kjent person som for eksempel Mozart, Einstein eller andre.

Alternativt kan du finne på en problemstilling selv!

Gruppeprøve onsdag 15/2 trekkes mandag 13/2.


B) 



torsdag 19. januar 2012

Vurdering - alle uklarheter borte

Vurdering kapittel 8 og 9:


Obligatorisk for alle: Gruppeprøve 15/2.


6 elever har foredrag: Natasha, Susanne og Kristin (torsdag 9/2). Guro, Julie og Henriette (mandag 13/2). Dere velger tema for foredraget selv og vil kunne bli hørt i fagsamtale etter foredraget fra hele det kapitlet dere har valgt å holde foredrag om (altså enten 8 eller 9). Vurderingskriterier finner du her.


Resten skriver ett valgfritt blogginnlegg fra perioden som vurderingstekst. Merk teksten "vurderingstekst". Oppgavene du kan velge mellom er merket med rødt i innleggene fra denne perioden. Gode og innholdsrike blogger generelt vil være et pluss.

søndag 15. januar 2012

Kapittel 8 - Læringsmotivasjon



                                       


Repetisjon læringsteorier og gjennomgang læringsmotivasjon ved lærer.

Her er en interessant video om deltakerne i TV-serien "Blanke ark" som handler om demotiverte skoleungdommer som ikke lykkes på skolen og hvordan de ved å få en ny lærer får tilbake troen på seg selv.

Oppgave til blogginnlegg som vurderingstekst (husk at du bare skal velge en av oppgavene fra perioden, ikke gjør alle): Hvordan burde skolen innrettes for å gi elevene en bedre følelse av motivasjon og mestring?

Bruk fagstoff fra kapitlet, spesielt det som som står om læringsmotivasjon side 172 ff når du skriver oppgaven. Bruk også fagstoff fra artiklene "Belønning og motivasjon", "Hva er læring", "Hva slags disiplin" og denne artikkelen av Jesper Juul: "Er det noe galt med belønning?" Bruk både lærebok og artikler som kilder i besvarelsen din. Ta gjerne også utgangspunkt i filmen over.

Hvis du ikke vil skrive denne oppgaven som vurderingstekst eller ønsker en annen type oppgave, lag oppgave selv eller legg ut om de forskjellige typene læringsmotivasjon og forklar begrepet attribusjon. Bruk gjerne eksempler fra eget liv for å forklare hva som menes med attribusjon.

Torsdag 19. januar
Vi ser noen utvalgte filmer om læringsteorier. Disse er nå lagt ut i dette blogginnlegget (nederst). Dere jobber med tankekart som jeg har laget for å øve på sentrale teorier knyttet til læring og læringsmotivasjon.


Mandag 23.januar
Dere jobber gruppevis med å lese og diskuterere gruppevis disse artiklene om belønning, straff og motivasjon. Vi nærmer oss kapittel ni og en ny spennende film som tar for seg temaet hukommelse, Memento!

torsdag 12. januar 2012

Syk lærer...


                          
                                                    Chocolate? Yes please...

Jeg er dessverre syk i dag :(

Jobb videre med etterarbeid fra filmen i går samt les videre noen sider i læreboka om kognitive læringsteorier. Det står litt om dette mot slutten av PP fra i går. Her en liten video fra youtube om hvordan sjimpanser løser problemer (jf. kognitiv læringsteori).

Når/hvis dere blir ferdige med oppgavene fra i går kan dere svare på spørsmålene under (har ikke boka her i forhold til sidetall, men du finner stoffet i kapittel 8, kognitive teorier om læring.) Denne wikipediasiden om læring kan være til hjelp for å besvare spørsmålene. Her står det helt kort hva som er forskjellen mellom klassisk og operant betinging, og kognitiv læring.

Hvem var Wolfgang Köhler?
Hva er forskjellen på kognitive og assosiative teorier om læring?
Hva er forskjellen på implisitt og eksplisitt læring?
Hva menes med læring ved forståelse, læring ved problemløsning og læring ved memorering?
Hvilke deler av læringen (eksplisitt/implisitt) er viktig på skolen? Er det forskjeller mellom fagene?

Her er noen korte filmer om forskjellige typer læringsteorier:
Klassisk betinging, Thorndike puzzle box for cats, operant betinging, positiv forsterking (hunder) , kognitiv læringspsykologi innsikt sjimpanser, sjimpanser 2.
Eventuell oppgave om holdninger og verdier kan sendes til meg pr. mail for de som var borte fra prøve.
Teksten er her.

Lykke til!
Hilsen Dag

mandag 9. januar 2012

Kapittel 8 - Læringsteorier



                           

I kapittel 8 og 9 skal vi se nærmere på forskjellige læringsteorier og betingelser for læring.

Onsdag 11/2
I dag gjennomgår jeg en PP som er lagt ut i fronter om assosiative læringsteorier. Sentralt her er klassisk betinging og operant betinging (klikk lenke, er ganske godt forklart med eksempler). Ivan Pavlov og B.F Skinner er virkelig to klassikere innen psykologifaget og jeg anbefaler sterkt å lære litt om disse to, da de har hatt stor innflytelse på psykologien og forståelsen av mennesket. Mange har kritisert dem for å se på mennesket som en maskin, ettersom de kun fokuserer på ytre atferd og ikke er spesielt opptatt av tanker og følelser (ref. mekanismen i psykologiens historie, kapittel 1).

Vi skal også se et klipp fra "Big bang theory" som handler om positiv forsterking (for å bli veldig teknisk er det en feil i serien, det skal være positiv straff og positiv betinging for å bruke terminologien rett. Positiv forsterking vil si at et stimulus tilføres og atferden blir MER sannsynlig, positiv straff er at et stimuli tilføres og atferden blir MINDRE sannsynlig). Her kan du se et klipp fra episoden.

                                         


                               

Videre skal vi se en annen klassiker, Stanley Kubricks "Clockwork orange" fra 1971. Filmen er en dystopi, det vil si en tenkt marerittverden i stedet for en tenkt ideell verden. Filmen tar blant annet opp tema knyttet til moral og psykologi. Filmen handler om en ultravoldelig gjeng der hovedpersonen blir forsøkt "kurert" for de voldelige tilbøyelighetene sine. Det blir han forsåvidt, men ikke ved at han selv ønsker det, dette skjer mot hans vilje. Filmen tematiserer således forholdet mellom individet og samfunnet. Videre har filmen en brodd mot aversjonsterapi og kan også ses på som en kritikk mot behaviourismen som var en svært dominerende retning i psykologien fra etterkrigstiden og noen tiår framover. Tittelen på filmen (og boka som filmen er en adaptasjon av) kan forstås slik: Mennesket er organisk på utsiden (orange), men inni er mennesket blitt til en maskin i dette samfunnet. Dette er virkelig en god film som tematiserer den fri vilje og totalitære samfunns (kanskje alle samfunns?) kontroll over individet. Måten samfunnet utøver denne kontrollen på i denne filmen er av psykologisk art, noe som gjør dette til en "must see" for oss.

Velg en av oppgavene under:
A) (ikke vurderingstekst) Skriv definisjoner og forklaringer av følgende begrep (ikke vurderingstekst):
Læring, behaviourisme, klassisk betinging, operant betinging (med positiv og negativ forsterking), utslukking, stimulusgeneralisering
B) Vurderingstekst: Skriv en anmeldelse av filmen skrevet av en samfunnsengasjert psykolog i 1971 med forankring innen humanistisk psykologi. Anmeldelsen skal hete: "Clockwork orange - et behaviouristisk framtidshelvete". La anmeldelsen inneholde behaviouristisk teori skrevet på en folkelig måte.
C) Vurderingstekst: Skriv en fagartikkel om filmen der du tar utgangspunkt i forholdet mellom behaviourisme og humanistisk psykologi. Bruk begreper fra læringspsykologi for å forklare filmen. Bruk kilder på nettet for å finne mer stoff om behaviourismen og humanistisk psykologi.
C) Vurderingstekst: De som var borte fra prøve mandag fra kapitlet holdninger og verdier: Skriv et innlegg der du først og fremst tar ugangspunkt i holdninger og verdier og hvordan disse endres i filmen. Sett dette i sammenheng med læringsteorier fra kapittel 8.

Tips: Her er en veldig nyttig artikkel som forklarer klassisk og operant betinging på en god måte med bruk av eksempler: "Slik trener du dyret ditt - vitenskapelig."


        
Vurdering i disse to kapitlene er todelt. A) er en gruppeprøve og B) er individuell.
A) Muntlig gruppeprøve fagdag 15/2. Gruppeprøven er obligatorisk for alle. Ved fravær vil det bli organisert muntlig prøve individuelt. Opplegg for dagen ser foreløpig slik ut.
B) Følgende seks personer skal ha muntlig vurdering foredrag med fem minutter fagsamtale etter foredraget med faglærer: Natasha, Susanne, Kristin, Guro, Julie og Henriette. Dere velger tema for foredraget selv og vil kunne bli hørt i fagsamtale etter foredraget fra hele det kapitlet dere har valgt å holde foredrag om (altså enten 8 eller 9). Vurderingskriterier finner du her. Resten skal skrive ett valgfritt blogginnlegg fra perioden med frist når vi er ferdig med kapittel 9 (rundt vinterferien). Oppgavene vil bli publisert fortløpende i perioden.



onsdag 4. januar 2012

Mandag 9/1 - Prøve

                               

Mandag 9/1 blir det en test fra kapittel 7 (Holdninger og verdier). Tillatte hjelpemidler: Læreboka og notater
dere måtte ha, for eksempel bloggen deres.

Oppgaven går ut på å drøfte holdninger og verdier og hvordan disse endres. I tillegg (siden dere får ha med boka) forventes det at dere trekker inn stoff fra andre kapittel som vi har vært gjennom tidligere.

Tips: Forbered dere med å lese litt i de andre kapitlene samt at dere kjenner til begrepene i kapittel 7.

Vi bruker torsdag 5/1 til å forberede oss til denne prøven.

I tillegg skal jeg si litt om programfaget psykologi 2 som dere har mulighet til å velge neste år.